“
جدول (۲۴-۴): رابطه گرایش سیاسی و احساس عدالت سیاسی در میان افراد با طبقه اجتماعی پایین
جدول (۲۵-۴): رابطه گرایش سیاسی و احساس عدالت اقتصادی در میان افراد با طبقه اجتماعی پایین ۱۳۵
جدول (۲۶-۴): رابطه گرایش سیاسی و احساس عدالت اجتماعی در میان افراد با طبقه اجتماعی پایین ۱۳۵
جدول (۲۷-۴): رابطه میان دینداری و احساس عدالت سیاسی در میان محافظهکاران (به درصد) ۱۳۶
جدول (۲۸-۴): رابطه گرایش سیاسی با میزان رضایتمندی پاسخگویان (به درصد) ۱۳۷
جدول (۲۹-۴): رابطه میان دینداری و گرایش سیاسی در بین پاسخگویان ۱۳۸
جدول (۳۰-۴): رابطه گرایشهای سیاسی با مناسک دینی پاسخگویان (به درصد) ۱۳۹
جدول (۳۱-۴): نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی چند متغیره شاخص گرایش سیاسی و سایر متغیرها ۱۴۰
فهرست شکلها
سیزده
عنوان صفحه
شکل (۱-۱): عوامل مؤثر بر احساس بی عدالتی ۲۴
شکل (۱-۲): مدل نظری احساس عدالت و رابطه آن با گرایشهای سیاسی ۶۸
چهارده
فصل اول
کلیات تحقیق
۱-۱ مقدمه
ریشهیابی و توضیح واقعبینانه بروز پدیدهها و دگرگونیهای جامعهای چون ایران، بدون پرداختن به لایههای گوناگون فرهنگی و گرایشهای مختلف اجتماعی از یک سو و شناخت عمیق عناصر و ارزشهای قوام بخش از سوی دیگر، امری محتمل به نظر نمیرسد. در واقع ترکیب و درهمتنیدگی عوامل متعدد در طول تاریخ پر فراز و نشیب ایران سبب شده است که به رغم تکثر و تنوع زبانی، نژادی و مذهبی، نوعی همگرایی ارزشی و هنجاری در ایران پدید آید که خود به نحوی به بروز نوعی همسویی رفتاری منجر شده است. به این ترتیب، چنان که بیشتر پژوهشگران مسائل ایران خاطر نشان کردهاند، درک نمونهای مانند ایران، در گرو مطالعاتی پردامنه و تحلیلهایی چندسویه است؛ مطالعه و تحلیلهایی که بتواند چنین وضعیتی را مبتنی بر قالببندیها و مفهومسازیهای بدیع، به شکلی علمی نشان دهد (سریعالقلم، ۱۳۸۶: ۱۰).
بنابرین در این فصل از پژوهش، که مربوط به کلیات تحقیق است، به طرح مسئله پژوهش، سوالها و اهداف آن و ارائه تعریفی مقدماتی از گرایشهای سیاسی و عدالت- بهعنوان ارزشی اجتماعی- خواهیم پرداخت.
نکته قابل ذکر این است که در رابطه با احساس عدالت و گرایشهای سیاسی، مطالعات محدودی- خصوصاًً در ایران- انجام شده است. بنابرین در پیشینه تحقیقات در ایران، صرفاً پایاننامه ها مورد واکاوی قرار خواهند گرفت. تعداد معدودی مقاله پژوهشی نیز به طور مجزا درباره عدالت اجتماعی و یا در رابطه با گرایش سیاسی نگاشته شدهاند که به دلیل ارتباط محدود با مسئله پژوهش حاضر از ذکر آنها اجتناب گردید. کتابهایی نیز در زمینه سنجش ارزشها و نگرشها- برگرفته از پیمایشهای اجتماعی (نظیر محسنی، ۱۳۷۹)- نگارش یافته که متاسفانه حتی در بخش ارزشهای اجتماعی نیز به عدالت نپرداختهاند، همچنین گرایشها نیز مورد بیتوجهی واقع شدهاند. البته در پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان در سال ۱۳۷۹ این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است که به دلیل جنبه صرفاً آماری مباحث، از آوردن آن نیز پرهیز کردیم. در بخش پژوهشهای خارجی نیز صرفاً مقالات پژوهشی مورد بررسی قرار گرفت.
۲-۱ طرح مسئله
در جوامع مدرن و پیچیده امروزی یکی از مهمترین نهادهای اجتماعی، نهاد یا نظام سیاسی است که نقش تعیین کننده ای در همه ابعاد جامعه ایفا میکند؛ در نتیجه از جوانب مختلف، زندگی انسانها را تحت تأثیر قرارمیدهد. به عنوان مثال، یکی از مهمترین نقشهای نظام سیاسی کنترل و توزیع منابع کمیاب اقتصادی و سیاسی در جامعه است، اما سیاستهای اتخاذ شده دولتها در این موارد، همه اقشار و طبقات جامعه را یکسان تحت تأثیر قرار نمیدهد: این سیاستها به بعضی از اقشار جامعه سود فراوانی رسانده، برخی دیگر را تحت فشار قرار میدهد. این وضعیت، اقشار و طبقات جامعه را به واکنش وامیدارد، به طوریکه برخی از افراد، از سیاستها و برنامه های دولت بسیار خشنود و راضی شده و نگرش و گرایش مثبت نسبت به آن نشان داده و از آن طرفداری میکنند. اقشار دیگر که سیاستهای دولت به آنها کمتر نفع میرساند، یا حتی آن ها را تحت فشار قرار داده و به آنها آسیب میرساند از نظام سیاسی ناراضی شده و نگرش یا گرایش منفی نسبت به آن نشان میدهند. گروه های اخیر ممکن است احساس تبعیض و بیعدالتی کرده، خواهان تغییر در سیاستهای دولت و یا حتی خود نظام سیاسی شوند.
در نتیجه، اقشار مختلف جامعه در اثر سیاستهای مربوط به نحوه توزیع منابع و عوامل متعدد دیگر به گرایشهای سیاسی مختلفی نظیر اصلاحطلبی، محافظه کاری و افراطگرایی تمایل مییابند، که رفتارهای شهروندان را متأثر میسازد. بر همین اساس، مطالعه گرایشهای سیاسی مردم برای مجریان و دستاندرکاران برنامه ریزی اجتماعی اهمیت و فایده چشمگیری دارد. علاوه بر این، به منظور پیشبینی رفتار شهروندان نیز مطالعه گرایشهای سیاسی آنان اهمیت بسزایی دارد. به علت همین گرایشهای مختلف است که در جوامع امروزی احزاب و گروه های سیاسی مختلفی با گرایشها و ایدئولوژیهای سیاسی مختلف چون احزاب رادیکال، اصلاح طلب و محافظه کار و غیره شکل میگیرد و بخشی از مردم از هرکدام از آنها طرفداری میکنند.
همانطور که گفته شد، عوامل متعددی بر شکل گیری گرایش سیاسی افراد تاثیرگذارند: عواملی چون سن، جنسیت، تمایل به سنتگرایی/تجدد، نوع رسانههای مورد استفاده، گروه های مرجع و عوامل متعدد دیگر بر نوع گرایش سیاسی افراد نسبت به نظام سیاسی حاکم، که همه آنها در یک تحقیق قابل بررسی نمی باشد. از اینرو تمرکز پژوهش حاضر بر احساس عدالت و تأثیر آن بر گرایشهای سیاسی افراد است. به عبارت دیگر، متغیر مستقل اصلی پژوهش احساس عدالت از سوی مردم و متغیر وابسته اصلی انواع گرایشهای سیاسی افراد است.
“
فرم در حال بارگذاری ...