وبلاگ

توضیح وبلاگ من

بررسی رابطه بین عملکرد مالی ، جریان نقد آزاد ، ساختار سرمایه و متنوع سازی مرتبط و غیر مرتبط

 
تاریخ: 24-12-99
نویسنده: نجفی زهرا

ری ازسازمان های امروزی در دنیا به سمت بزرگ تر شدن و افزایش محیط کسب و کارشان پیش         می روند. شاید یکی از دلایل این امر، پاسخگویی به نیازهای مشتریان باشد . مدیران سعی می کنند از طریق برآوردن نیازهای چند جانبه مشتریان ،آنها را به سازمانشان وفادارتر سازند . به همین دلیل و دلایل فنی دیگر نظیر برآورده ساختن مواد اولیه و سیستم توزیع پخش محصول نهایی در درون سازمان ، بسیاری از سازمان ها به تنوع روی آورده اند. به گونه ای که شرکتهای بزرگ هلدینگ در سراسر دنیا بوجود آمده اند که ممکن است هریک درچندین صنعت کاملاً متفاوت ومختلف به فعالیت اقتصادی مشغول باشند (تهرانی وهمکاران،1387).

 

با توجه به مطالب فوق، پژوهش حاضر برآن است که ارتباط بین عملکرد مالی، جریان نقدآزاد، ساختار سرمایه و متنوع سازی مرتبط و غیر مرتبط را در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادارتهران بررسی نموده و مورد تحلیل قرار دهد.

 

 

 

 

 

 

 

1-3 اهمیت و ضرورت تحقیق

 

در پژوهش های گذشته به ارزیابی و بررسی  جداگانه ( دو به دو ) متغییرهای مورد نظر این پژوهش پرداخته شده است. همانند لی و ژائو[3](2009) که پس از بررسی ساختار سرمایه با بازده فروش، بازده دارایی ها و حاشیه ی سود ناخالص به عنوان معیارهای عملکرد شرکت، به این نتیجه رسیدندکه بین ساختارسرمایه و عملکرد رابطه ی معنی دار وجود دارد. دیچو و همکارانش[4] (2008) نشان دادند که حفظ بیش ازحد جریان نقد در واحدهای اقتصادی، عملکرد پائینی رابرای شرکت به همراه دارد. پالیچ[5] (2000 ) دربررسی رابطه میان تنوع و عملکرد به این نتیجه رسید که تنوع تا نقطه مشخص سودآوراست و از آن بیشتر، باعث مشکلات عملکردی می شود. حسینی و همکاران (1389) به بررسی ارتباط عملکرد شرکت ها و نقد شوندگی بازار سهام پرداختند و نشان دادند که میان معیارهای نقد شوندگــی و عملکرد شرکت رابطـه معنی دار قوی وجوددارد. پژوهش های اخیر از قبیل پارک و جانگ[6] (2013) نیز بیان گر وجود روابط کاملاً همزمان ونزدیک مابین این متغییرها می باشد. درنتیجه باید روابط بین این متغیرها را به صورت کامل و جامع مورد بررسی قرارداد تا بتوان نتایج معتبر و قابل اتکاتری را ارائه نمود. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند شواهد جدید و معتبری را جهت ایجاد شفافیت و قابل اتکا بودن در بازار سرمایه ایران ارایه نموده و همچنین انتظار می رود که با استفاده از ارتباط بین این متغیرها بتوانیم دربهبود عملکرد مالی، جریان نقد آزاد ، ساختار سرمایه وایجاد تنوع بهینه به واحد های اقتصادی کمک نمائیم. لذا هر گونه تلاشی از سوی حسابداری در ارائه اطلاعات وسیع تر و دقیق تر به تصمیم گیرندگان مختلف جهت کمک به آنها در اتخاذ تصمیمات سرمایه گذاری بهینه با استفاده از اطلاعات حسابداری لازم و ضروری می نماید.

 

1-4  اهداف تحقیق

 

اهداف این پژوهش به دو دسته کلی اهداف علمی و کاربردی تقسیم بندی می شود :

 

1-4-1 اهداف علمی

 

هدف اصلی: تعیین رابطه بین عملکرد مالی، جریان نقد آزاد ، ساختار سرمایه و متنوع سازی در شرکت ها

 

اهداف ویژه:

 

 

    • تعیین رابطه بین جریان نقد آزاد و عملکرد مالی

 

    • تعیین رابطه بین ساختار سرمایه وعملکرد مالی

 

    • تعیین رابطه بین متنوع سازی و عملکرد مالی

 

    • تعیین رابطه بین ساختار سرمایه و جریان نقد آزاد

 

    • تعیین رابطه بین متنوع سازی و ساختار سرمایه

 

  • تعیین رابطه بین جریان نقد آزاد و متنوع سازی

 

1-4-2 اهداف کاربردی

 

هدف دیگر این تحقیق ارائه نتایج حاصل از پژوهش به استفاده کنندگان ذیل می باشد:

 

 

  • تحلیل گران مالی سازمان بورس و اوراق بهادار تهران:

 

 بورس اوراق بهادار نهاد مالی و اقتصادی هر کشور می باشد که منابع مالی فعالیت های حقیقی اقتصادی را تأمین می کند. بورس با مدیریت انتقال ریسک و توزیع آن، ایجاد بازارهای رقابتی و جمع آوری               پس اندازهاو سرمایه های کوچک برای تأمین سرمایه موردنیاز فعالیت های اقتصادی نقش قابل ملاحظه ای را ایفا می کند. به همین منظور آگاهی از تحقیقات جدید و یافته های آن ها می تواند بورس را در ایفای نقش خود یاری رساند.

 

 

  • سهامداران و سرمایه گذاران شرکتها :

 

سهامداران و سرمایه گذاران در شرکت به عنوان مهمترین استفاده کنندگان اطلاعات مالی و افرادی که از عملکرد شرکت منتفع می شوند به منظور ارزیابی وظیفه مباشرتی مدیریت در خصوص عملکرد و ارزیابی جریان های نقدی می توانند یافته های این پژوهش را مد نظر قرار دهند.

 

 

  • شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار :‌

 

این شرکت ها می توانند از نتایج این تحقیق برای بهبود عملکرد شرکت از طریق تنوع بخشی اعم از مرتبط و غیر مرتبط استفاده کنند. علاوه بر این با ارزیابی جریان های نقدی و تشکیل ساختار بهینه سرمایه عملکرد شرکت را بهبود بخشند.

 

 

  • محققان حسابداری :

 

این بررسی مبنایی را برای محققان به وجود می آورد تا آنها با استفاده از تحلیل های عمیق تر به بررسی رابطه بین متغیرهای این پژوهش با سایر متغیرها و ویژگی های شرکت مانند بازدهی سهام شرکت، نقد شوندگی سهام و سایر متغیرها بپردازند.

 

5- دانشگاهیان و محققین مراکز علمی پژوهشی

 

دانشگاه ها ومؤسسات پژوهشی به عنوان تولیدکنندگان علم همواره بایستی از آخرین یافته های علمی آگاه باشند. آنها می توانند یافته های تحقیقات دیگران را به کار بسته و تحقیقات جدیدی را پیش گرفته و از این طریق تولید علم جدید بنمایند. واین تحقیق باعث توسعه دیدگاه نظری درمورد روش های تنوع سازی، تعیین ساختار مطلوب سرمایه ، ارزیابی عملکرد و جریان نقد آزاد می باشد.

 

 1-5  سوالات تحقیق

 

 

    • آیا بین جریان نقد آزاد و عملکرد مالی شرکت رابطه وجود دارد؟

 

    • آیا بین ساختار سرمایه وعملکرد مالی شرکت رابطه وجود دارد؟

 

    • آیا بین متنوع سازی وعملکرد مالی شرکت رابطه وجود دارد؟

 

    • آیا بین ساختار سرمایه و جریان نقد آزاد شرکت رابطه وجود دارد؟

 

    • آیا بین متنوع سازی و ساختار سرمایه شرکت رابطه وجود دارد؟

 

  • آیا بین جریان نقد آزاد و متنوع سازی شرکت رابطه وجود دارد؟

 

1-6  فرضیه های تحقیق

 

 

    • بین جریان نقد آزاد و عملکرد مالی شرکت رابطه وجود دارد.

 

    • بین ساختار سرمایه و عملکرد مالی شرکت رابطه وجود دارد.

 

    • بین متنوع سازی وعملکرد مالی شرکت رابطه وجود دارد.

 

    • بین ساختار سرمایه وجریان نقد آزاد شرکت رابطه وجود دارد.

 

    • بین متنوع سازی و ساختار سرمایه شرکت رابطه وجود دارد.

 

  • بین جریان نقد آزاد و متنوع سازی شرکت رابطه وجود دارد.

 

 

 

 

 

1-7 قلمرو تحقیق

 

قلمرو این تحقیق با توجه به ماهیت کاربردی آن در بازار سرمایه ، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد . دوره های زمانی انجام تحقیق : دوره زمانی تحقیق یا بازه زمانی 6 ساله مابین سالهای1386تا 1391 است . مکان تحقیق : مکان تحقیق سازمان بورس اوراق بهادار تهران است.  

 

1-8 جامعه و نمونه آماری تحقیق

 

جامعه آماری تحقیق شامل کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جهت تعیین نمونه های مورد نظر در این تحقیق ، با توجه به تعداد شرکتهای بورسی، نوع فعالیت آنها ، اندازه مختلف آنها و… از روش نمونه گیری سیستماتیک استفاده می شود . بدین معنی که شروطی جهت همگن نمودن نمونه داشته باشند. از بین تمامی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران شرکتهایی که همه ی شروط زیر را داشته باشند بعنوان نمونه در نظر گرفته می شود :

 

 

    • از بین شرکتهایی که تا پایان سال 1386در بورس اوراق بهادار پذیرفته شده باشند و نام شرکت در دوره ی مورد بررسی از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران حذف نشده باشند .

 

    • سال مالی آنها منتهی به پایان اسفند ماه باشد و شرکت در دوره مورد مطالعه سال مالی خود را تغییر نداده باشند .

 

    • معامله برروی سهام آن ها بیش از 3 ماه دچار وقفه نشده باشد.

 

    • جزو شرکتهای واسطه گری مالی ( سرمایه گذاری ، هلدینگ ، بانکها و بیمه ها) نباشند .

 

  • اطلاعات مورد نیاز از آنها برای دوره ی زمانی تحقیق موجود باشند .

 

 

 

 

 

 

 

1 -9 روش تحقیق

 

 این پژوهش از نظرهدف از نوع پژوهش های کاربردی است . و از نظر روش تحقیق ، از نوع تحقیقات توصیفی – همبستگی محسوب می شود، چرا که در آن درصدد توصیف روابط بین متغیرها با استفاده از آزمونهای آماری است.  همچنین از نوع بررسی داده ها ،تحقیق از نوع پس رویدادی ( با استفاده از اطلاعات گذشته ) می باشد، زیرا با استفاده از داده های واقعی سالهای گذشته از بورس اوراق بهادار تهران انجام خواهد شد .

 

 


فرم در حال بارگذاری ...

« پیش بینی قابلیت سود آوری شرکت ها با استفاده از نسبت های مالی شرکتهای بورسبررسی تاثیر محافظه کاری غیر شرطی بر کارایی سرمایه گذاری در شرکتهای بورس »